Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 21 december 2012

Lingonbröd till JUL!

Ja gillar lingon både i bröd och bakverk så vad passar bättre nu till jul än ett lingonbröd med fänkål och anis!! Mmmm..
Man kan använda lingonsylt eller rårörda lingon. Visst kan du ta helt naturella lingon också men jag tycker det är gott med lite sötma i!

De här brödet är bakat med bikarbonat och bakpulver så ingen jäsning behövs, smidigt va!? Fast vill du ha extra gott bröd... Gör degen på kvällen och ställ formarna i kylen över natten och grädda dem dagen efter! Filmjölk ger också väldigt god smak.

2 bröd
1 kilo rågsikt
2 dl gula sultanrussin(går utesluta)
1 dl solrosfrö
1 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
0,5 msk hel fänkål
0,5 msk hel anis
0,5 msk salt
1,5 dl lingonsylt 
1 l filmjölk

Mortla anis och fänkål.
Blanda ihop alla ingredienserna väl.
Smörj två brödformar och häll i degen.
Platta till och mjöla lite.
Ställ bröden i kylen med en plastpåse runt.
Eller...
Grädda bröden direkt i 200 grader 50-60min.
Om du har brödet i kylen:
-Ta ut det från kylen när du sätter på ugnen på högsta värme.
Grädde bröden i 200grader 50-60min.

Bröd bakat med bikarbonat ska helst ligga och vila över natten innan man börjar skiva upp det.
När det är nygräddat är det kletigt och behöver stå till sig.


En skiva julskinka med senap på.. mumma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar