Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 28 december 2012

Dessert Tips!

Jaaaa va roligt det är med desserter.. tycker jag i alla fall. Det enda som brukar vara lite tråkigt om man äter två- eller trerätter är att man ofta är tokmätt och knappt kan njuta av desserten.

Ett säkert kort är att göra någon glass, sorbét eller cheesecake. Då brukar det slinka ner lättare =)
Men det är ju så gott med riktigt chokladiga och kladdiga desserter så varför inte ta en liten bit på nyårsafton och sen mumsa resten dagen efter. Är ju extragott när man är lite sliten dagen efter *blink

Här är några desserter som jag själv gjort och är supergoda! Och de går att göra i förväg..

Den här ljuvliga chokladkolapajen
Mastig men sååå god.

Eller en kall dessert. För oss som älskar marängsviss..

Semifreddo Chunkey Monkey
ca 8portioner

4 ägg
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde

Separera äggulan från vitan. (viktigt att det ej kommer någon gula i vitan)
Vispa äggulor med hälften av sockret och fröna från vaniljstången.
Det ska bli vitt och poröst.
Vispa grädden tjock och vänd ner den i äggvispet.
Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett hårt vitt skum.
Vänd försiktigt ner det med resten.

100 g valnötter
3 mogna bananer
150g mörk choklad 70%
2 nävar maränger

Rosta valnötterna i en torr panna. Låt kallna helt.
Hacka chokladen och nötterna grovt.
Mosa bananerna och vänd ner nötter, choklad, bananer och nötter i glassmeten.
Häll upp i en skål eller plastlåda och frys glassen 3-4 timmar.

Ska du äta glassen senare får du räkna med tid till upptining.
Glassen ska vara ganska mjuk. 


Min favorit!
Hallonparfait.. Syrligt och sött samtidigt. Man ska vispa äggvitor och socker över vattenbad och det krävs lite armmuskler men lite ska man väl jobba :P Så värt det i alla fall!!

4-6personer
300g frysta hallon
3 äggvitor
1 dl strösocker
2 tsk pressad citron
2 dl vispgrädde

Tina bären och mixa dem till en puré. Passera dem genom en sil så får du bort kärnor.
(går att utesluta)
Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en bunke och ställ denna över en kastrull med sjudande
vatten. Vispa kraftigt tills smeten når en temperatur av 50-60grader. Använd termometer.
Väldigt bra att kalla in mannen till detta. Vet att Zebban fick hjälpa mig!!
Flytta bunken från värmen och rör om tills den kallnat.
Heja heja!
Rör ner bärmoset i äggvispet och vispa till en slät blandning.
Vispa grädden till lätt skum och vänd ner den med luftiga tag!
Klä insidan av en form, ca 1,5 liter med plastfolie och häll i smeten.
Frys. Tag fram parfaiten i god tid så den inte är stenhård vid servering.
Lycka till!

Så låt er inspireras!! 

Trevlig kväll. Kram..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar