Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 10 januari 2014

Lättbakade surdegsfrallor med hälften råg

God afton. Hoppas din Fredag varit bra. Jag och Belle hade vänner här på lekdate så det var väldigt trevligt. Testa inte att duka fram fika och försök få din 2åring att förstå att -Nej du får inte fika nu, vi ska vänta tills de andra kommer.. Hmm suck kan jag säga. Haha. Stort utbrott i protest. 

Jag vill ge dig ett smidigt recept på gott surdegsbröd- Du gör det på kvällen och gräddar det dagen efter. Har du ingen surdeg kan du köpa färdig på burk. Läs bara på hur du gör med den.

ca 10 frallor

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 dl surdeg
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
1 msk salt

Frön, -sesam, solros, pumpa och flingsalt
isbitar

Ta en stor låda eller bunke. Börja med att lösa upp jästen med kallt vatten. Tillsätt honung och surdeg. Rör väl. Häll i mjölet och salt. Rör ihop. Den ska vara ganska lös men ändå hålla samman. Ta ev mer vatten.
Häll lite olja i botten och sätt på lock eller plast. Ställ i kylen.

Dag 2
Sätt in 2 plåtar i ugnen, en i mitten och en längst ner. Sätt den på 240 grader. 
Mjöla bordet och häll ut degen- Dra försiktigt ut den så du kan dela den på längden. Ta fram en bricka med bakplåtspapper. Dela degen i mindre bitar och lägg dem på brickan. (inget knådande)
Strö på frö, mjöl eller salt.
Ta fram 2-3 isbitar. Låt pappret med frallorna glida in på den heta plåten. Kasta isbitarna på plåten längst ner och stäng snabbt. Grädda ca 15 min.

Låt kallna på galler.




Trött tjej som fått överraskningpåse efter maten. BIG happening..!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar