Heidi Bakar

Heidi Bakar

söndag 14 oktober 2012

Saftigt rågbröd

Idag har jag bakat ett av Zebbans favoritbröd. Jag tycker det är för sött för min smak men gillar du söta bröd kommer det här säkert bli en ny favorit.

2 limpor
8 dl vatten
2 dl farinsocker
1,5 msk kummin
13 dl rågsikt

Krossa kummin i en mortel.
Koka upp vattnet med sockret och kummin.
Blanda ner rågmjölet och rör om.
Plasta in bunken och låt degen stå 6-10timmar.
(smidigt att göra detta på morgonen/förmiddagen)

2 dl vatten
50g jäst
1,5 msk salt
8 dl vetemjöl

rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt degen du gjorde innan.
Blanda ner salt och vetemjöl.
Låt degen knådas ca 10 min.

Lägg degen i en oljad plastlåda och låt jäsa 4-5 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två avlånga bitar.
Lägg upp dem på plåt med bakpapper.


Sätt in plåten direkt utan jäsning i en kall ugn.
Sätt den på 175 grader och grädda brödet 1,5 timme.
Lägg en fuktig handuk runt bröden och låt dem ligga och vila 
över natten innan du skär upp dem.
Done!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar