Heidi Bakar

Heidi Bakar

torsdag 4 oktober 2012

Knäckebröd med vallmo

Tror att jag kan ha lagt ut det här receptet innan men det är mitt favvo-knäcke just nu så lika bra och dela med sig igen =) Om man tycker det är jobbigt att kavla ut dem så kan man göra en halv sats. Degen blir ganska torr så den är hyfsat lättkavlad. Bara man mjölar under ordentligt så det inte fastnar tycker jag att det går ganska snabbt.

Och det ska vara tunt! När man tycker att -NU är det tillräckligt tunt. Ska man kavla några extra tag så blir det perfekt!

60 bitar
25g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
1,5 msk rapsolja, gärna kallpressad
2 krm fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
2 dl sesamfrö+extra till utbakning
1 dl vallmofrö, helst blått
7, 5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, honungen och saltet. 
Rör i resten av ingredienserna och blanda väl.
Låt degen jäsa minst 1 timme - max 4 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 5 bitar.
Kavla ut varje bit riktigt tunt till en rektangel ca 25x45 cm -på mjölat bord.
Strö över lite sesamfrö och kavla några tag med kaveln så de fastnar.
Nagga degen med en gaffel.

Skär i 12 bitar. Smidigt att använda en pizzaslicer.
Lägg på plåt med bakpapper.
Grädda 7-10 min. De ska gräddas ganska mörkt så det blir tillräckligt hårda!
Mörkt inte svart ;0)
Låt dem svalna på galler och förvara dem sen luftigt och torrt.
Då håller de i flera månader.




Ja visst härstammar vi från aporna?
Hihi*


Vilken bra dag jag haft. Sån energi och verkligen känt mig nöjd och stark. Tur att det finns såna här  härliga dagar när det flyter på!
Gjorde tre bröddegar så har känts som ett litet minibageri här hemma! Å va jag gillar att baka. Så roligt och sån avkoppling. 

Camilla hälsade på oss på eftermiddagen och det var så mysigt med besök. Den här veckan har det bara varit jag och Bellis så det märktes att även hon gillade att någon hälsade på. Tur man har sina fina vänner (L)

"Apan" igen. >Shit hon klättrar på allt nu. 


Sååå himla nöjd är hon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar