Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 19 oktober 2012

Gräddkola

4000 läsare nu :D Wooop woop. KUL!!!

Sitter här helt skakig. Testade ett nytt träningsprogram nu under tiden som lillan sover. Shit va jobbigt. Kroppen undrar vad jag fick för fnatt :P Men gött är det efteråt.

Det finns en app som heter Tabata som man laddar ner till mobilen. Så kör man varje övning 20 sek -vilar 10 sek -sen upprepar man det. Jag gjorde varje övning 4 gånger.
Det kan vara knäböj, upphopp, armhävningar, plankan med flera...
Testa ni. Det är jätte effektiv träning.
Då ringer mobilen när du ska börja (riktig klassisk visselpipa, påminner om skolgympan) Sen tutar den när du ska vila så man slipper hålla ordning på tiden själv.

Och från träning till sötsaker.. Hehe. Är vi väl värda nu till helgen =) Detta kola receptet är kanon. Jag satt igår kväll och slog in mina kolor i bakpapper. Det är väl det enda lite tråkiga med hemgjorda kolor men ja tycker de håller bättre om man slår in dem.
(för den late kan man lägga dom i en burk med bakpapper mellan varje lager)

3dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker
50 g smör

Ta en form och klä den med bakpapper.
Blanda allt i en stor, tjockbottnad kastrull.
Låt allt smälta samman.
När det börjar koka sänker du till medelvärme. Undvik att röra för mycket
i smeten. Risk finns att sockret karamelliseras.
Smeten pöser upp rejält men det ska den göra.
När kolan börjar sjunka så får man röra om då och då
så den inte bränner fast.
Kolan är i perfekt konsistens vid 120 grader.

-Väldigt praktiskt med termometer.
Om du inte har någon får du hälla i lite smet i ett glas med
iskallt vatten och se om du kan forma en kula av smeten.
Då är den färdig.

Ju större kastrull du har ju snabbare blir kolan färdig!
Tiden varierar från 5-60min.

Häll upp smeten i formen du förberedde innan och låt kolan stelna.
Jag brukar ha den i rumstemperatur någon timme och sen ställa in
den i kylen bara ett litet tag så är det lätt att skära eller klippa lagom stora bitar
av kolan. Packa in dem väl och förvara i kylen.

Obs. Risk att bli beroende! Obs.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar