Heidi Bakar

Heidi Bakar

tisdag 13 maj 2014

Kakor med fikonfyllning

Hej du fina! Allt väl? Nu tittar solen fram. Härligt. Tror vi ska gå ut en vända till om en stund. Skönt med lite frisk luft. En halvpigg tjej hemma idag så hoppas att det inte bryter ut utan håller sig till förkylning. Födelsedag i morgon ju! 



Jag äääälskar torkad frukt. Tycker det är så sött och gott. Så i helgen testade jag ett recept på kakor med fikonfyllning. Mums. Fikon innehåller jättemycket fibrer och näringsämnen. Så väldigt bra att äta! 



ca 25 st

50 g smör
1 dl farinsocker
0,5 dl honung
1 ägg
2,5 dlvetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
300 g torkade fikon
0,5 dl farinsocker
3 dl kallt vatten

Börja med kakdegen. Rör socker och smör poröst. Tillsätt honung och ägg. Rör. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Blanda till en smidig deg. Rulla ut den till två längder i samma längd som plåten och plasta in dem och lägg i kylskåpet ca 1 timme. 

Gör under tiden fyllningen. Dela fikonen och lägg dem i en kastrull ihop med sockret och vattnet. Koka upp och låt koka tills nästan allt vatten har kokat bort. Tag av från värmen och låt svalna. Kör fikonen i en mixer till en tjock puré.

Sätt ugnen på 175 grader.

Mjöla bordet väl och kavla ut en av längderna till en rektangel ca 30x10 cm stor. Bred ut hälften av fyllningen i en sträng i mitten av degbiten. Vik över kanterna så de överlappar varandra och dela biten på två bitar så är det lättare att lyfta över den på en plåt med bakplåtspapper. Baka ut den andra längden på samma sätt. Grädda längderna i ca 15-20 min. De ska få en ljusbrun färg. Låt svalna 1 min och skär sedan i 2 cm breda bitar. Låt dem kallna på ett galler.
Mmmmm...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar