Heidi Bakar

Heidi Bakar

söndag 17 mars 2013

Surdegslimpa med durumvete och nattjäsning

God eftermiddag.
Va gör ni? Ja har precis gjort ett arbete om transgena möss. Hhmm min text blev väldigt vinklad till det negativa.. undrar om det gör något?
Z är ute med lillan så det är så tyst och lugnt hemma!

Här kommer ett brödrecept på surdegsbröd..

Att låta degen jäsa på natten är superbra. Brödet blir smakrikt och gott.
Du rör snabbt ihop degen på kvällen och dagen efter kan du baka av ett fantastiskt bröd!!
Alla kan, prova =)



100g vetesurdegsgrund
4 dl kallt vatten
1 tsk färsk jäst
2 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl special
1 tsk salt
ev. 0,5 msk hel kummin

Blanda ihop surdeg, jäst och vatten.
Rör i mjölet, salt och ev. mortlad kummin.
Blanda väl och lägg degen i en bunke och plasta in väl.
Ställ i kylskåpet mellan 12-18 timmar.

Dag 2:
<>Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt i mitten.


Degen ska vara bubblig och ha jäst upp en bit av bunken..


Mjöla bordet väl och stjälp upp degen försiktigt. Dra ut den litegrann och vik ihop den som ett paket.
Vänd på degen, dra ut litegrann och vik ihop igen-

Ska du göra frallor:
Dra ut den till en avlång degbit. Låt jäsa ca 30min på bordet med mjöl under.
När ugnen är varm. Dela degbiten med en vass kniv eller skrapa. Först på längden och sedan i bitar.
Lägg på bakplåtspapper och ta hjälp av en plåt eller bricka för att låta pappret med bitarna glida in på den heta plåten i ugnen.
Grädda i 15 min 250grader.

Limpa:
Mjöla en brödkorg eller handduk. Efter du vikt degen 2 gånger så lägger du degen i korgen eller på bakhandduken. Viker löst ihop den och låter det jäsa ca 45 min.
Vänd upp degen på ett bakplåtspapper och gör några snitt med en vass kniv. Ta hälp av en plåt eller bricka och låt pappret med brödet glida in på plåten i ugnen.
Grädde 10min i 250grader.
Sänk därefter till 200grader och grädda 20min till.
Ta ut och låt det svalna på galler.!
Skiva och frys in om du ska ha det en annan dag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar