Goḱväll på er! Här doftar det pepparkakor..mmm. Jul! Jag bakade med Belle idag och jag kan säga att 1,5 plåt räckte. Vet inte hur mycket deg hon hann trycka i sig på den korta stunden. Haha.
Men nu har vi bakat lite i alla fall. Så gör jag resten! Kanske lättast *ler*
Testade ett nytt recept i år då jag vill ha platta, hårda kakor och dessa är utan bikarbonat. Är kardemumma i också så väldigt mycket smak. Ska baka dem lite kortare nästa gång. Nu var de inne ca 7 min i varmluft.
Pepparkaksdeg
-200 st
- 4,5 dl ljus sirap
- 4,5 dl socker
- 6 tsk nymald kanel
- 4 tsk nymalen ingefära
- 4 tsk nystött kardemumma
- 4 tsk nymalda nejlikor
- 1 ägg
- 300 gram rumsvarmt smör
- 13-15 dl vetemjöl
Bästa är att stöta kryddor om du köper hela annars tar du färdigmalen.
Smält ihop sirap, socker och kryddor i en kastrull. När de har kokat upp häller du upp det i en bunke. Efter en liten stund rör du i smöret och rör tills allt har smält. -Låt svalna.
Rör i ägget och mjölet. Lägg degen i en plastpåse med lite utrymme i så den kan svälla något. Låt ligga i kylen till nästa dag innan du bakar på den!
Förvaras i kylskåp och håller upp till 10 dagar.
Grädda i 180 grader varmluft - 200 vanlig ca 6-8 min
Nä matdags för hungriga hundar. Trevlig kväll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar