Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 22 november 2013

American appelpie

Hej vänner! Har ni en bra fredag? Vi har ätit gott, potatisgratäng och fläskfilé. Mm så gott! Synd bara att Belle inte gillade det. Hade en kompis här med sina döttrar i eftermiddag så det var mycket lek. Bakade en äppelpaj att bjuda på.
Visst smulpaj är grymt men ibland får man variera lite :-P

En god variant har ni här!

Mördeg
150 g smör
4 dl vetemjöl
0, 5 dl Florsocker
1 ägg
0, 5 msk kallt vatten

Fyllning
10-12 äpplen, syrliga
4 msk socker
2 tsk kanel
0, 5 tsk ingefära
Smör

Ägg

Sätt ugnen på 180° varmluft eller 200° vanlig. Gör degen först. Nyp ihop kallt smör med mjölet och Florsocker.
Tillsätt ägg och vatten och rör ihop degen, knåda inte. Lägg i plast i kylen.

Skala äpplen och klyfta dem. Hetta upp en panna och smält en Klick smör. Stek äpplen med socker och kryddor tills de är mjuka. Låt svalna på en tallrik.

Smörj en pajform. Dela degen i två bitar, den ena lite större. Kavla ut den större biten med mjöl och Lägg den i formen, tryck försiktigt dit den mot kanten och låt överflödig deg hänga kvar.

Häll i äpplena i formen.
Kavla ut andra biten. Pensla kanten på formen med uppvispat ägg. Lägg degplattan över och Nyp ihop den med degen mot kanten. Ta bort överflödig deg.

Pensla locket med ägg och strö över lite socker. Sick några håll med en liten kniv. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min. Serveras med vaniljsås!!

Ha en fin kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar