Heidi Bakar

Heidi Bakar

söndag 1 september 2013

Godaste Dinkelfrallorna & gult guld

Hej Söndags kväll. Riktigt inne-mysväder idag. När jag gick ut halv 7 i morse med hundarna kändes det verkligen som hösten har kommit.. Kan inte varit många grader då. Men nu ska här frossas, stickade tröjor, goda theér, tända ljus, varm choklad, film och mys i soffan. Och köpa lite nytt till höstgarderoben är väl en höjdpunkt.

Vi har haft en lugn helg. Nästan liiiite uttråkade idag på eftermiddagen. Ville på loppis men det var ingen i närheten tyvärr och de affärer som jag ville till hade redan stängt. Det fick bli en runda på Ekohallen och lite mathandling på Netto.. Fast på förmiddagen var jag och red och hade sällskap av Z och Belle. Så mysigt att de hängde med.

Klockan var ändå strax innan 10 men det var nästan helt tomt i stallet. Märks att många tar sovmorgon. Så vi hade hela, stora ridhuset själva. Lillan fick rida lite på slutet och var lika mallig som sist. <*sötis
Även om Zebban inte tycker det är speciellt kul i stallet så betyder det mycket att han hänger med ibland. Det är väl lite det som förhållande handlar om? -Att finnas för den andre och visa lite intresse för det ens partner gillar att göra.

Gjorde lasagne idag till middag. Alltid gott och så nöjd idag att den blev så krämig. Ibland om man snålar på bechamelsåsen kan den lätt bli torr.
"gula guldet" Snacka om att de ligger
väl inbäddade..

 Hade köpt färsk majskolv, är säsong för svensk nu så passa på!!
Brukar koka dem i 10min och sedan grilla i stekpannan med lite smör och sen salta. MMmm så gott. Verkligen skillnad mot burkmajs!
(små barn brukar gilla att få gnaga på en liten majskolv, tips!)

Dessa frallor är väldigt goda och bakas med lite dinkelmjöl och honung. Att rosta solros- och pumpafrö ger mer smak. Testa! Perfekt frukostfralla som är lite nyttig.

35 g jäst
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
2 tsk flingsalt (ta vanligt om du inte har)
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelmjöl, siktat
4-5 dl vetemjöl special

ägg till pensling och solrosfrö, flingsalt

Stöt kummin och anis i en mortel. Smält smör och honung i en kastrull tillsammmans med kryddorna-
Häll i kallt vatten och rör ut jästen i degbunken med vätskan.
Rosta solros- och pumpafrö i en torr stekpanna. häll i saltet.
Tillsätt fröna och saltet i degvätskan. Häll i mjölet. Börja med dinkel och ta vetemjölet sen.
Låt degen arbetas ca 15-20min. Den ska inte vara för torr men ändå inte fastna på kanterna.
Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

Ta upp degen på bordet, ta mjöl om de behövs. Dela den i två bitar. Rulla ut till längder och dela i bitar.
Rulla dem runda och fördela på plåt med bakpapper. Jäs under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid. (225 varmluft)
Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på frö och lite salt.
Sänk värmen till 225 grader eller 200 varmluft.
Gräddas i ca 10min-. De ska vara ganska ljusa.
Låt svalna under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar