Heidi Bakar

Heidi Bakar

tisdag 17 juli 2012

Saftigt Rågbröd

Igår bakade jag ett rågbröd. Blev jätte gott. Märker att jag börjat komma in i semesterlunket för det blir mer söta bröd nu. Men det kan man gott behöva ibland, eller hur? ;0)
Den här degen tar två dagar men det är ett lätt recept.

2 limpor

dag 1, kväll
8 dl vatten 
1-1,5 msk kummin
2 dl farinsocker
13 dl rågmjöl

Koka upp vattnet med kummin och socker. Häll vätskan över rågmjölet och rör om noga. Plasta in och låt stå till nästa dag.

Dag 2
8 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kallt vatten
1 msk salt

Blanda ut jästen i vattnet och häll i degen från dagen innan. Tillsätt vetemjöl+salt och kör i maskin ca 10 min. Låt degen jäsa 4-5 timmar i en oljad plastlåda. 
(har du ingen så plasta in degbunken)


Häll upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Forma till limpor utan att knåda degen för mkt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i kall ugn 175 grader och grädda långt ner 1,5 timme.
done!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar