Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 6 juli 2012

Delikatessknäcke

Ja nu är baket i full gång här i köket. Luktar så gott!!
Detta recept blir ca 60 knäckebröd. Låter kanske mkt men de är lika bra att göra en hel sats för det tar bara en liten stund extra+ att de är försvinnande goda ;)

25g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
1,5 msk kallpressad rapsolja
2 krm fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
2 dl sesamfrö +extra till utbakning
1 dl vallmofrö
7,5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl+ extra till utbakning
flingsalt

Lös upp jästen med vattnet, honung och saltet. Blanda ner övriga ingredienser. Blanda väl.
Låt jäsa minst 1 timma och max  4 timmar,
Dela degen i 5 bitar.

Kavla ut varje bit riktigt tunt (går inte fuska med det för då blir det inga bra knäckebröd) ca. 25x45cm.. Mjöla inte bordet för mycket utan var sparsam med mjölet. Strö på lite sesamfrö och flingsalt och kavla ett par tag med kaveln så de fastnar. Nagga noga med gaffel.
 dela i 12 bitar. Jag använder en pizzaskärare. (el va de heter..)

Lägg på bakplåtspapper och baka i 7-10min. 225grader
De ska vara väl -gräddade men inte brända. Låt kallna på galler så de behåller sin hårda yta.
Knäckebröden håller i flera månader om man förvarar dem luftigt i papper.


Lycka till =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar