Heidi Bakar

Heidi Bakar

måndag 16 juli 2012

Blåbärsbullar med vanilj

Igår blev det ett stort bullbak hemma hos lillsyrran. Kul att baka ihop och så kan vi hjälpas åt att underhålla Belli som inte alls tycker det är roligt med bakning.. Idag blev det kanelbullar och blåbärsbullar med vaniljcreme. Yummi*

2 pkt jäst
1 l mjölk
1 msk kardemummakärnor
3 dl socker
1 tsk salt
300 g smör, rumsvarmt
2 ägg
2 kg vetemjöl

Mortla kardemumman och värm mjölk och kardemumma till 37grader
Smula jästen i degbunken och häll mjölken över. Rör.
Tillsätt allt utom mjölet.. Blanda väl. 
Häll i mjölet lite i taget. Degen kan verka kladdig i början men låt den knådas 10-15min. Var försiktig med att hälla i för mycket mjöl. Låt degen jäsa ca 60min.

Gör under tiden fyllningen. Vi gjorde egen vaniljcreme men det går bra med marsanpulver också !

Vaniljcreme

7äggulor
5 dl mjölk
1,5 dl maizena
1,5 dl socker
1 vaniljstång
50 g smör

Dela vanilstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk med stång+frön. Låt svalna.
Vispa ägg, socker o maizena fluffigt.
Lyft ur vaniljstången och tillsätt lite mjölk i taget under vispning i äggsmeten.
Förbered en ren bunke, 50g smör och en slickepott.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under kraftig vispning tills krämen blivit tjock.
Ha inte på högsta värme för krämen får inte koka
Häll snabbt över i bunken och rör ner smöret.
(kyl skålen i vattenbad om du vill att den ska kallna snabbare)


Kanelbullar
200 g smör
1 dl socker
1 msk kanel

Rör ihop allt med en gaffel. Kavla ut degen till en rektangel ca 0,5 cm tjock.
Bre på fyllning och rulla ihop. Kubba i bitar och fördela i bullformar. 
Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg o strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 7-10min på 225 grader.

Blåbärsbullar
200 g blåbär
2 msk maizena
2 msk socker

1 sats vaniljkräm

Blanda halvtinade blåbär med maizena och socker.

Kavla ut degen till en rektangel ca 0,5cm tjock. Bred ut vaniljcreme och strö över blåbär.

Rulla ihop och skär i bitar. Fördela i bullformar(så stannar fyllningen kvar) och jäs till dubbel storlek.
Grädda 7-10 min i 225grader
(givetvis gräddar ugnar olika så passa bullarna noga)

Vi gjorde även 2st längder. Kavla ut en degklump. Bred på vaniljcreme
och strö över blåbär. Rulla ihop från långsidan.
Lägg på en plåt med skarven och klipp den uppifrån.
Vik varannan flik åt höger o varannan åt vänster.
Längderna behöver gräddas minst 15min oftast ännu längre. 
Mina tog nästan 25min.
Sätt ner dom längre ner i ugnen om dom får för mycket färg.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar