Heidi Bakar

Heidi Bakar

måndag 10 februari 2014

Grekisk moussaka

God Måndag. Den här dagen flög iväg. Sportlovsvecka! Tänk vilken lycka det var när man gick på lov.

Jag tänkte tipsa om en god rätt, nämligen moussaka. Många har kanske ätit "moussaka på svenska" med köttfärs, potatis och grädde. Men testa den grekiska, såååå gott med aubergine, köttfärs och bechamel. Krämigt och smakrikt.

Gott också med grönsaker i och inte alltid potatis eller pasta. Jag brukar passa på när det är billigt med aubergine. Köp färdig bechamel på tetra eller gör egen, väldigt enkelt.

600 g aubergine

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
2 krm mald kanel
svartpeppar
oregano
salt
smör

2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
salt, vitpeppar
1 ägg

Skär aubergine i skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka. Lägg på fat och salta.
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka lök och vitlök och stek den ihop med köttfärs och smör. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, ketchup och kryddor. Låt koka några minuter.

Smält smöret och rör i mjölet. Häll i mjölken och vispa klumpfritt. Koka i några minuter. Ta av från plattan och häll i 1,5 dl ost och uppvispat ägg. Krydda med salt o peppar.

Torka av aubergineskivorna och stek dem 1 minut på varje sida i olja. Varva sedan aubergine och köttfärsröra i en ugnsform. Häll sist över såsen och toppa med den sista osten-
In i ugnen ca 30 min. servera med sallad och njuuuut :P




Ha de gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar