Hej lördag! Här kommer ett recept på goda gifflar. Ett gott alternativ till kanelbullen. Jag gjorde hälften med kokos och hälften med mandelfyllning.
Degen
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör
3/4 dl strösocker
0.5 tsk salt
1 ägg
Ca 11 dl vetemjöl special
Fyllning
Kokos=
50 g smör
0,5 dl riven kokos
1 msk strösocker
Rivet apelsinskal
Mandel=
50 g smör
50 g riven mandelmassa
Kanel
Ägg/mandel/pärlsocker
Smält smöret och häll i mjölken, värm till ljummet. Lös upp jästen med degvätskan i bunken. Tillsätt socker, ägg och salt. Häll i nästan allt mjölet och knåda degen ca tio minuter. Den ska vara lite kladdig men ändå släppa kanterna.
Jäs i 30 minuter.
Förbered fyllningen.
Dela degen i tre bitar. Kavla ut till en cirkel ca 30 cm stor i diameter. Skär i 8 trekanter. Lägg en Klick fyllning på bredaste delen och rulla ihop och Lägg på plåt. Låt jäsa ca 45 min.
Sätt ugnen på 225° varmluft, 250° vanlig
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på kokos, mandel eller pärlsocker.
Grädda i 6-8 min.
Låt kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar