Heidi Bakar

Heidi Bakar

fredag 3 januari 2014

Jordnötstårta

Go kväll!
Hoppas du har en skön kväll!
Här smaskas det godis.. Och kollar innebandy på tv. Ja kollar inte speciellt mycket så passar på att tipsa om en god fryst tårta med jordnötter!

Jag tog salta jordnötter för det var svårt att hitta osaltade men det är en smaksak ;-) gott med salt i det söta tycker jag!

Maräng
100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Fyllning
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde

Kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker

Garnering
1/2 dl osaltade jordnötter
50 g mörk choklad

Så här gör du

Sätt ugnen på 150°C.
Mixa jordnötter eller mandel fint.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 30 min. Låt kallna i formen.

Fyllning: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten.
Häll smeten i formen ovanpå den gräddade marängbotten. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.

Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker.

Garnering: Ta ut formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.
Smält chokladen i micron och ringla chokladen över tårtan.
Servera tårtan genast.

Den blir väldigt söt med kolasås så jag gjorde en halv sats av kolan..
Yummi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar