Heidi Bakar

Heidi Bakar

måndag 19 augusti 2013

Kräftskivans goda tillbehör

God Måndag. Allt väl? Riktigt varmt ute en stund idag ju. Härligt med lite sensommar. Jag och Belle hade några kompisar på besök. Alltid trevligt med sällskap på eftermiddagen.

En väldigt dagis-älskande tjej blir mer och mer arg och hysterisk när jag ska hämta henne. Jag hoppas verkligen det är någon period nu för det är riktigt tufft att få med henne hem. Hon blir så ledsen och skriker. >Sen när vi väl är hemma är hon hur glad som helst.

Vi hade väldigt goda tillbehör till kräftskivan i helgen. Kräftor är mer som en liten mumsbit så satsa på lite olika matiga tillbehör... Speciellt om det är några som inte äter kräftor.
Här kommer några tips..


Jag gjorde enkla, krispiga piroger. Gör dem precis innan servering då de är godast nygräddade.
Du behöver:

Smördeg
köttfärssås
färskost eller riccota
ägg
riven ost

Om du använder färsk smördeg delar du den i små fyrkanter. 
Och de frysta plattorna delar du på 2 diagonalt. Så du får trekants bitar.

Bred ut ett lager färskost eller ricotta. Lägg ca 1 msk köttfärs. Gärna med mer köttfärs än sås.
Pensla med lite vatten runt kanterna och vik över degen. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Lägg på plåt med bakplåtspapper på.
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite riven ost.

Grädda gyllene i 225 grader ca 10 min.
4

Ost och Kex
Alltid gott med några olika sorters ost och kex
Variera med starka, milda, hårda och krämiga sorter så finns det något alla gillar.

En god paj
Syrran gjorde en med västerbottensost och broccoli. En lite annorlunda pajdeg också.
Väldigt god

Pajdeg:
2 dl havregryn
3 dl majsmjöl
150 g smält smör
1 dl kesella

Fyllning:
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tunt skivad vitlöksklyfta
500 g broccoli, buketter
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven västerbottensost
svartpeppar o salt
2,5 dl kräftstjärtar i lag
1 liten tunt skivad rödlök
basilika

Ugnen på 250grader

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform ca 28cm i diameter.
Förgrädda långt ner i ugnen ca 12-15min till den har fått färg.
Ta ut den och sänk värmen till 200grader

Fräs vitlöken i en panna med olja och smör. Lägg i broccoli- Salta och peppra och låt steka på låg värme ca 10min. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och 1 krm salt och peppar.
Lägg osten och broccoli i pajskalet och häll över äggblandningen.
Grädda mitt i ugnen 30-35 min. Ta ut den och låt den stå en liten stund innan servering.

Blanda kräftstjärtar, olja, lök och hackad basilika ovanpå pajen vid servering.

Aioli, alltid gott med vitlöksås
En skål till 4 portioner
2 msk saft av citron
3 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
4 krm cayennepeppar
Salt och vitpeppar
Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar.

Baguetter
Alltid godast med hembakade, såklart!!

eller knäckebröd

Hoppas du fått lite inspiration. Finns mängder med recept på nätet men kan vara bra med sådant som någon annan har testat ;0)

 Här får man passa sig när lillan cyklar i full fart..



Hjärtat!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar