Tog fram lite rågsurdeg igår från kylen och rörde i lite mjöl+vatten så jag kunde baka med den idag.
Jag tror faktiskt man kan göra de här receptet utan surdeg om man tar mer jäst i men visst kommer de inte smaka likadant men tror absolut det blir gott. De här receptet är ett lite nyttigare bröd med bara lite honung i och inget fett (bakar du utan surdeg så behövs nog ngr matskedar olja)
3 runda bröd
Steg 1
3,5 dl vatten
150g havregryn (1 dl väger ca 35g)
60g linfrö (1 dl väger ca 70g)
Koka upp vattnet och häll det över linfrö+havregryn. Plasta in och låt stå några timmar eller över natten.
Steg 2
Skållning från steg1
4,5 dl vatten
300g rågsurdeg
25 g jäst
750g vetemjöl special (1 dl väger ca 60g)
100g grovt rågmjöl ( 1 dl väger ca 60g)
25 g honung
25 g havssalt
havregryn till topping
Blanda skållning med allt utom saltet.
Kör i maskin ca 10min eller det dubbla för hand.
Häll i salt och kör 5min till.
Låt degen vila i bunken.
Baka ut degen till 3 runda bröd. (har du brödkorgar lägger du dem i dom)
Låt degen jäsa ca 1,5 timme.
Sätt ugnen på 250grader och ställ en plåt längst ner i ugnen.
Sätt in bröden och kasta en kopp kallt vatten i plåten längst ner.
Sänk värmen till 200 grader.
Öppna luckan efter ca 20min och släpp ut ånga.
Grädda bröden totalt i 35min.
Låt dem svalna på galler.
Väldigt goda att rosta oxå!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar