Förr året blev det den här marängtårtan med lemoncurd.
Lite roligt när man kan gå tillbaka och läsa gamla blogginlägg. :P
Så varsågoda och frestas av dessa läckra tårtor...
tårtan räcker till ca 12 personer
Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den run kakan.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp (gärna över natten). Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
Mandelbotten med citronkräm och smak av fläder
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd, antingen färdigköpt eller en hemmasvängd
1 liter jordgubbar
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd, antingen färdigköpt eller en hemmasvängd
1 liter jordgubbar
1. Riv mandelmassan grovt. Blanda i av ägg och äggvitor. Smörj en form med löstagbar kant och häll smeten däri.
2. Grädda i nedre delen av ugnen 20 – 25 minuter i 175°C. Låt svalna.
3. Lätt botten på ett fint fat och bred på av citronkrämen. Garnera med halverade jordgubbar.
4. Servera med grädde, glass eller lite creme fraiche .
Hemmasvängd citronkräm:
2 citroner, gärna ekologiska
2 msk flädersaft, om man så önskar
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör
2 msk flädersaft, om man så önskar
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör
1. Tvätta citronerna, riv skalet fint och pressa ur juicen.
2. Vispa äggulor och ägget med sockret i några minuter i en skål.
3. Ställ skålen i ett vattenbad på spisen och rör varsamt till krämen tjocknar.
4. Dela 100 g smör i bitar och klicka ner dem under omrörning så de smälter.
5. Låt svalna och ställ in i kylen.
Ingredienser
Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
Så här gör du
Ingredienser
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
- 150 g smör
- 300 g digestivekex
- 1 l jordgubbar
- 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
- 3 dl vispgrädde
ngredienser
Så här gör du
Ingredienser
Browniebotten
- 120 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 1/2 dl vetemjöl
- smör till formen
- vispad grädde till garnering
- färska hallon till garnering
Hallonmousse
- 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
- 1 dl gelésocker multi
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
- Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
- Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
- Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
- Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
- Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
- Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
- Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
- Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
- Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
- Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
- Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
- Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Och det måste ju inte alltid vara jodrgubbar... Hallon är ju också supergott och somrigt!
Underbar hallontårta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar