Go kväll! Mår ni bra? Visst kändes det som hösten är på ingång? Visst, är bara mitten av augusti men när jag åkte till jobbet i morse var det krispigt i luften.
Men tycker hösten är mysig på sitt sätt.. Tjocka, stickade tröjor. Gott te och tända ljus. Snygga skinnstövlar. Laga goda grytor. Krypa upp i soffan under en pläd.
Dessa goda frallor är perfekta frukostbröd.. Mättar och ger energi. Smöret och mjölken ger ett mjukt bröd och Rågflingor ger det tuggmotstånd.
Ca 12 st
50 g smör
5 dl mjölk
30 g jäst (50 g om du inte har surdeg)
2 msk honung
2 tsk brödkryddor
1 dl surdeg, vete
2 tsk salt
2 dl Rågflingor
2 dl grovt rågmjöl
Ca 8 dl vetemjöl
Ägg, frön/gryn/mjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölk, honung och kryddor.. Värm till 37°. Lös upp jästen med vätskan. Tillsätt surdeg, salt, Rågflingor. Häll i vetemjöl och låt degen arbetas ca 8 min. Tillsätt mer mjöl om dem är kladdig och inte släpper bunkens kanter. (mjölkmängd beror på hur fast din surdeg är och färskheten på mjölet)
Låt jäsa under duk i 30 min.
Baka ur degen till ca tolv frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 45-60 min.
Sätt ugnen på 250° i god tid.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön/mjöl/gryn
In i ugnen i 12 min på 200°.
Låt kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar