Heidi Bakar

Heidi Bakar

söndag 25 november 2012

Saffransdeg

Go kväll och tack alla som var på vårt öppet hus idag. Verkligen trevligt och kul med mycket folk:-)

Hoppas ni haft em bra helg. Jag känner mig helt färdig... Ska ha em riktig myskväll med zebban. Inte dumt. Visst kommit en ny Maria Wern film!!

Här kommer receptet på mammas goda lussebullar..

2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2 tsk salt
2 ägg
3 dl strösocker
2 kg mjöl cirka

Smula jäaten i degbunken. Smält smöret med saffran och häll i mjölken så de blir ljummet.
Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet. En saffransdeg ska vara lös. Precis på gränsen till kladdig. Den ska släppa från kanten men ändå kännas fuktig.

Om du kan kavla ut degen på bordet utan mjöl, om den inte fastnar är den perfekt!!
Jäs degen ca 1 timme.

Baka ut till lussekatter eller gör fyllda bullar.

Fyllning:
100g smör
100g mandelmassa
Socker
Bred ut smöret på den utkavlade degen. Strö på riven mandelmassa och lite strösocker.
Rulla ihop till en rulle och kubba i bitar.Lägg i formar. Jäs till dubbel storlek.

Baka bullarna i 225 grader och ta ut dem direkt när de fått lite färg.
Frys in dem när de kallnat.

Har du haft bullarna i en påse tex över natten är det gått att värma till dem några sek i Micron.mums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar