Heidi Bakar

Heidi Bakar

torsdag 1 november 2012

Nyttigt Knäckebröd

Igår testade jag ett nytt knäckebröds recept. Lite trixigt att kavla ut dem och man behövde mycket mjöl men efter att man hade gjort några blev det lättare. Blir väldigt tunt och sprött. Lite som delikatessknäcke!

Jag bakade på rågsurdeg men har man ingen surdeg går det jätte bra att använda lite jäst i stället.

ca 6st runda bröd
2 msk rågsurdeg eller 10g jäst
1,5 dl ljummet vatten
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl grovt rågmjöl
0,5 tsk salt
sesamfrö, kummin, fänkål eller annat till utbakning

Rör ihop alla ingredienserna.
((använder du jäst börjar du att röra ut den i vattnet innan du blandar ner resten.))
Platsa in bunken och låt den stå över natten. Gärna vid ett element.

Dag2
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en plåt i mitten.
Häll rejält med mjöl på ett bakplåtspapper och mjöla händerna.
Ta utt en degbit stor som en pingisboll och rulla den.

Platta ut den lite grann i mjölhögen och vänd den några gånger.
Kavla ut den tunt, tunt till en storlek ungefär som en LP-skiva.
Strö på någon krydda eller frö och kavla några tag med kaveln så de fastnar.
Ta ett nytt bakbplåtspapper och klavla ut nästa bröd.
Det går bra att lägga knäckebröden på varandra eftersom det är papper i mellan.
Ja gjorde några med sesamfrö och några med kummin.

När ugnen är varm lägger du ett av bröden på tex en skärbräda.
Öppna ugnen och låt pappret glida in på den varma plåten.
Grädda 8-10min. 
Brödet ska få fin brun färg.
Ta ut det och låt det kallna på galler utan bakpappret.

(( de är alltid lite mjuka precis när man tar ut dem men efter någon minut har de stelnat))

Förvara dem i papperspåse.


Ibland glömmer jag hur härligt det är att skratta. Så där så man får ont i magen och nästan kissar på sig *ler* Igår kväll tittade vi på olika standup på Youtube. Johan Glans är ju så sjukt bra. Shit vad vi skrattade. Så behöver du ett skrattanfall gå in på Youtube och kolla på olika Raw uppträdande.
David Batra var också riktigt rolig. 

Ha en fin dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar