Heidi Bakar

Heidi Bakar

torsdag 28 juni 2012

Kanel doftande Bröd

De här är ett grovt bröd med smak av kanel. Man kan ha nötter o torkad frukt i men jag gjorde utan den här gången.

Till 2 limpor:20 g färsk jäst 

4 dl kallt vatten 

1 msk mörk sirap 

2 tsk salt 

2 tsk malen kanel 

2 dl SURDEG -Har du ingen surdeg ta 50 g jäst 

4 dl rågsikt 

7 dl vetemjöl special 

Ev:
150 g hela hasselnötter 100 g russin 1 påse blandad torkad frukt






1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.





Skär brödet i skivor när det har kallnat och frys in det. Då smakar det nybakat varje gång !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar