Heidi Bakar

Heidi Bakar

onsdag 27 juni 2012

Ja, jag borde ha grillat...

...men det blev kålpudding, färskpotatis o gräddsås i stället. O gud så gott =) Hur kan man inte gilla kål? De som inte äter kål har nog bara smakat på rå för kålpudding är galet gott. Idag gjorde jag ett nytt recept och det blev den godaste jag ätit. NamNam som Bellis säger ;)

Vilken dag! När jag va ute innan så stekte solen, de luktade grillat och nyklippt gräs..SOMMAR! Humöret stiger flera steg uppåt när det är sol ute. Var i den nya lekplatsen i hamnparken. Jisses vad barn o föräldrar det var där. Nästan trångt.. Kul att den är så uppskattad. Belli är helt lyrisk när man är där.


Testa de här receptet, ni kommer inte bli besvikna!

Till 4portioner


  • 1 mindre vitkålshuvud (ca 800 gram) eller ett halvt stort
  • 400 g bland eller fläskfärs (godast med fläsk)
  • 1 dl kokt ris eller 1 dl ströbröd + 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • en halv gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 msk sirap

  • Gräddsås: 
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2-3 dl steksky från kålpuddningen
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Fräs lite kål i taget i smör i en panna.
  5. Krydda med salt och vitpeppar.
  6. Tillsätt en sirap.
  7. Lägg över i en stor kastrull som du sätter på medelvärme och tillsätt vattnet.
  8. Låt småputtra 5 minuter.
  9. Fräs under tiden löken.
  10. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ris eller ströbröd + mjölk samt en tredjedel av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och peppar.
  11. Rör ihop till en lös färssmet.
  12. Varva färs och hälften av kålen i en ugnsform.
  13. Toppa med kål.
  14. Grädda kålpuddningen i ugn, 180 grader, 25 minuter.
  15. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  16. Gräddsås: Smält smör i en såskastrull.
  17. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Fräs i någon minut under omrörning.
  18. Tillsätt lite grädde och mjölk i taget under vispning. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  19. Smaka av gräddsåsen med stekskyn från kålpuddingen, soja, salt och peppar samt gele.
  20. Servera kålpuddingen med gräddsåsen o lingon såklart ! 
  21. Done!

Man kan oxå åka snålskjuts i kundkorgen.. Sööt.

Natti!/H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar